HOOFDGERECHTEN


GEVULDE TOMAAT MET PADDESTOELENSAUS

Dit is mijn versie van de klassieker die mijn grootmoeder vaak op maandag maakte. Wat ik zou geven om nog eens aan te schuiven aan die gigantische tafel. Mijn grootmoeder is er al een jaar niet meer, en er zijn dagen dat ik me die lekkere dingen als gebraad met erwtjes en pekes, of de tomate farci zo mis, dat ik een poging doe om de herinnering te evenaren.

2 tomaten per persoon – champignons (Parijse,oesterzwam) – verse dragon – gehakt (100-150 gram per tomaat) – tomatenconcentraat of puree – look – peterselie – kalfsfond

Stoof in een beetje boter de champignons met een beetje fijngehakte verse dragon
Meng in een aparte kom het gehakt met eveneens fijngehakte verse dragon en gesnipperde look. Doe ook een beetje gesnipperde look bij de champignons die aan het stoven zijn. Hol twee tomaten per persoon uit. Vul de tomaten met de gehaktbereiding en plaats ze in het potje met de gestoofde champignons . Voeg kalfsfond bij, Laat de gevulde tomaten twee minuten stoven in het potje (deksel erop)
Zet de tomaten dan in een ovenschaal en laat ze verder garen in de oven gedurende 20 minuten op 180 graden. Voeg de tomatenpuree toe aan de gestoofde champignons en de rest van de kalfsfond, evt ook het vruchtvlees dat je uit de tomaten hebt gehaald. Laat het even inkoken en bind met een beetje maizena express. Je kan dit met puree, quinoa, rijst, of pasta eten.

OSSO BUCCO

4 kalfsschenkels – selder – wortelen – 2 handjes diepvrieserwtjes – 8 heel rijpe tomaten ( in de winter pak ik altijd hele bliktomaten want dan is een tomaat meer water dan smaak)
laurier – tijm – peper en zout – bloem – 1 dl ongeveer rode wijn – 2 teentjes look – peterselie – 1 citroen

de schenkels hebben een vliesje rond het vlees zitten, je kerft dit bes in, als je wil voorkomen dat het vlees opkrult. Je bloemt de schenkels in en kruid af met peper en zout. bak de schenkels in een hete pan goudbruin. Haal ze uit de pan, en zet in een oven op 100° om even verder te garen. snij alle groenten fijn, en plet de look, bak in de pan waar daarjuist nog het vlees in lag, maar gebruik uiteraard terug een beetje olijfolie voeg ook enkele takjes thijm en laurier toe. voeg de rode wijn en de bliktomaten toe, en leg het vlees op deze groenten. Laat ongeveer 2 uurtjes verder stoven op een heel zacht vuurtje.voeg ongeveer 3minuten voor serveren de erwtjes erbij, zo blijven ze mooi van kleur en lekker van smaak. snij de peterselie en de look erg fijn, en gebruik de citroen voor zeste ( de schil erg fijn snijden) deze mengeling noemen ze gremolata en word achteraf bij het serveren over het gerecht gestrooid. Dit is super lekker, het gerecht word erg fris en fantastisch lekker. Best geef je er pasta bij, maar in de winter durf ik wel eens puree maken voor erbij.

KIP MET SELDER EN AARDAPPELPUREE

Dit gerecht eet ik al 30 jaar schat ik. Opa maakte dit vaak, en dus ook een van mijn favorieten. En aangezien ik nog een beetje aan het acclimatiseren ben na een  super zalig weekend had ik wat comfort food nodig.

4 kippenbillen – 1 kg aardappelen ( kruimig) – 4 uien – peper en zout – tijm – witte selder – nootmuskaat – room – roux

je bakt de kip goudbruin en voegt de ui die grofgehakt is toe. Kruid af met verse tijm, peper en zout. Als alles mooi gekleurd is voeg je water toe tot alle onderstaat en laat je het op een zacht vuurtje verder garen. kook de aardappelen, en kook ook de selder beetgaar. Giet af en voeg room toe, peper, zout en noodmuskaat. Je kan deze saus een klein beetje indikken als je wilt. Maak puree met een beetje dragon, gezouten boter, en room. als de kip ongeveer 3 kwartier op een semi vuur heeft gestaan kan je ook deze saus indikken . Ik voeg altijd alles bijeen omdat dat gewoonweg zalig is maar daar ben je uiteraard vrij in!

BUDGETVRIENDELIJKE PESTO

dit is mijn eerste filmpje, dus vergeef me de stunteligheid. Ik hoor ook graag wat jullie ervan denken, wat je graag zou hebben, ….

VLEESRIBBEKES MET EEN MARINADE VAN SINAAS, SOJA EN COLA

Vleesribben zijn geen spareribs, maar ze zijn in verhouding wel veel goedkoper. er zit veel meer vlees aan, het droogt niet snel uit, en van smaak vind ik het zoveel lekkerder. Er zit wel een beetje meer vet aan, maar als je dat door de vingers kan zien, heb je een geweldig alternatief voor ribbekes.

1 kg vleesribben – sap van 2 sinaasappels – 1 dl cola – 5 lepels sojasaus – 2 tenen look – peper en zout – 3 lepels honing – 1 klein lepeltje sambal 

heel erg simpel, je mixt alle ingrediënten voor de marinade, en smeert de ribben ermee in. Ik laat het altijd een nacht staan, daarna bak ik ze in een grillpan, als ze mooi gekleurd zijn zet ik ze in de oven ongeveer op 180° voor 20 minuten. Daarna zet ik de oven zachter ( ongeveer 100°) en laat ik ze er nog een uurtje instaan. verder maak ik hier een simpele koolsalade bij.

COLESLAW MET VLIERBESSENVINAGRETTE 

Rode en wittekool kan je op erg veel manieren gebruiken, en je kan het erg lang bewaren op een droge plaats. Het is erg goedkoop en veelzijdig. Zo kan je er coleslaw van maken, maar ook pickelen ( met water suiker en azijn), kimchi of zuurkool van maken ( gefermenteerde kool die goed bewaard) maar evengoed rode kool met appelen, of witte kool geblancheerd met room honing en muskaatnoot,…. Met andere woorden, kool is enorm budgetvriendelijk.

1/3 rode kool – 1/3 witte kool – 1 zakje lichte rozijnen – 6 granny smith – 3 eetlepels vlierbessensiroop – 2 eieren – 2 lepels mosterd – sap van 1/2 citroen – maisolie – peper – zout 

snij de kolen heel fijn met de mandoline, of koop ze al fijngesneden, leg de rozijnen minstens 1 uur in lauw water, dat ze een beetje wellen. Maak mayonaise: neem een maatbeker en breek de eieren erin, kruid met peper en zout. Pers de halve citroen erop uit. Voeg 2 lepels mosterd toe, en verder een beetje olie. Zet de staafmixer op de bodem van de maatbeker en trek de staafmixer naar boven, giet er traag verder olie bij en blijf met de mixer deze beweging maken. Je voelt automatisch wanneer de mayonaise klaar is. en snij de granny smith in hele fijne repels en voeg alles goed samen. 

KIMCHI NOODLESALADE MET GEZOUTEN SPEK

Voor dit gerechtje heb je niet echt veel nodig, het is heel goedkoop en ongelofelijk lekker. Ik word er zelfs echt goed gezind van.

noodles naar keuze – 1 bussel munt – 1 bussel koriander – 2 rode uien – pindanoten – cashewnoten – handvol paddestoelen ( ook naar keuze ) – 2 limoenen – 2 blikjes kimchi ( of zelfgemaakte ) – sojasaus – honing – vissaus ( heel klein beetje ) – gebakken uitjes – 4 hele dikken lappen gezouten spek – 3 lente uitjes fijngesneden

Snij de munt, koriander, pinda en cashew heel fijn. Snij de ui in fijne ringen. snij het spek in kleine repels, en de paddestoelen in schijfjes, en marineer ze met 2 tenen geperste look, peper en zout, sojasaus en honing. Bak krokant, het mag een beetje gekarameliseerd zijn. Maak de vinaigrette en kook ondertussen de noodles . Voor de vinaigrette pers je de limoenen, voeg je sojasaus en een beetje vissaus toe, 1 teentje geperste look, en een beetje honing. Neem een grote kom en mix de kimchi met het gebakken spek en paddestoelen, de kruiden en nootjes de uitgelekte noodles, en de ui. Voeg de vinaigrette toe en mix nogmaals erg goed. Verdeel over de borden en werk af met lente ui en gebakken ui. IIk heb altijd een flesje chilisaus in de buurt maar dat hangt af van de kimchi.

WORST MET ZWARTE PEPERSAUS EN BASILICUM- CAPUCIJNPUREE

4 dikke worsten – 12 redelijk grote bloemige aardappelen – een pot verse basilicum – cappucijn blad kan ook vervangen worden door bijvoorbeeld spinazie (dit woekert in de tuin en ziet er met zijn mooie gele, oranje en rode bloemen heel leuk uit) – peper en zout nootmuskaat – boter en een beetje room voor de puree – 1 theelepel honing en 1 theelepel mosterd – kalfsfond 1 potje 

bak de worst in een beetje echte boter, wanneer bruin en gaar, voeg de kalfsfond toe en gecrushte peperkorrels (dit gaat gemakkelijk met een vijzel). Voeg verder een beetje honing en een theelepel mosterd toe, bind dit met wat ijskoude boter ( of bindmiddel voor bruine sauzen). kook de aardappelen en pureer ze , mix de basilicum en het kapucijn bladen mix deze daarna onder de puree, als hij iets is afgekoeld ( zo krijg je de mooiste groene kleur) kruid af met peper, zout, nootmuskaat, een beetje boter en wat room. 

JERK CHICKEN MET ROMIGE AARDAPPELPUREE CRISPY SKIN EN GREENS

4 kippenfilets met vel I 4 Grote bloemige aardappelen I peper en zout I 100g  roomboter I nootmuskaat I 1 dl room I verse spinazie I teentje look I een beetje sesamolie – voor de marinade : soja saus I verse gember I 1 teentje look I Jamaicaanse peper ( ge kunt da in den Delhaize vinden I bruine suiker I sap van 1 limoen I klein beetje sambal I fijngesneden lente ui 1/3 bussel I een beetje sesamolie.

Voor de vegetarische versie gebruik ik een mengeling van shitake en oesterzwam. Ik marineer ze op dezelfde manier.

Voor de marinade mix je de soja, 1 cm geraspte gember, look, limoensap, lente ui, sambal, bruine suiker en scotch bonnet peper ( of de mengeling jamaican jerk die ze in delhaize hebben in een blender. Tot het een fijne pasta is. Hierin marineer je de kip ( hou 1/ 3 apart voor de saus. , best 1 nacht als je de tijd hebt. Haal het vel er zorgvuldig af voor je marineert. dit leg je in de oven op 100° met een beetje zout. Zo krijg je het lekker krokant. Check elke 10 min, zo kan je het zo knapperig maken als je wil. Voor de puree, kook je de aardappelen met zout, giet ze af, krijg met peper zout en nootmuskaat en voeg room en kleine stukjes boter toe. Pureer tot hij super smeuïg is. stoof de spinazie in een beetje sesamolie met een beetje boter en kruid met peper en zout. Bak de ik aan alle kanten goed aan en gaar verder in de oven op 100 °. blus de pan met de kalfsfond en voeg de rest van de marinade erbij, dik de saus in met enkele kleine klontjes ijskoude boter.  Zet een deksel op de pan na enkele minuten en zet het vuur uit. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: